
Hadi canım hiç kötü adamdan iyi adam olur mu deme!
Aklın hiç düşünmeden okuduğun romanlarda, izlediğin dizi/filmlerde esas oğlanı destekler. Kalbin onun esas kız ile “mutlu son” olmasını ister. Yan rollerde kendi halinde olan ve ana karakterin elinin üzerinde olduğu karakterlere de acıma sempatisi ile yaklaşırken onları da desteklersin. Hani işin sonunda bu da mutlu olsun dersin.
Amerikan korku filmlerindeki klişe ölüm düzeni üzerinden yürüyen senaryolardaki kötü adamlar işte bu “ezik” karakterlerdir. İronik bir şekilde iyi ile kötü arasındaki belli olmayan o çizginin öbür tarafına geçiverirler biranda. Filmin sonunda bir minibüs genç telef olmuş. Kötü adam yakalanmış, esas oğlan ve esas kız onun ipliğini pazara çıkarmışlardır.
Tabi her daim sen iyiyi tuttuğun için içten içe kötü olana karşı dolarsın! Zaten hayatta her şey kötü gidiyor bari burada iyilik kazansın dediğin anda Hollywood seni olduğu yerden öyle bir kucaklar yanağına ikide öpücük kondurur ve sen ne olduğunu hala anlayamazdın.
Bilal İnci, Hüseyin Peyda, Erol Taş, Nuri Alço Türk sinemasının medarı iftiharı kötü adamları. Coşkun Göğen dediğimde bu kim diyeceksin ama Tecavüzcü Coşkun dersem yüzünde anlamsız bir gülümseme oluşacak. Tabi bunca yıl adamı TV de izle, yapmadığı pislik kalmasın, Galatasaray’ın bir maçında tribünde yan yana düş! Başta korkuyor insan ama özünde şeker gibi bi fırlama.
Türk sinemasında pek nadir iyi senaryolar çıkardı, genelinde zamanın meşhur türkücülerinin şöhret basamaklarındaki yukarı gidişatını hızlandırma amaçlı yazılmış basmakalıp senaryolardı. Atı alan Üsküdar’ı geçse de son zamanlarda iyi senaryo ve filmler çıkıyor. Saydığım isimler ve dahası yılların sinemacısı ama sonunda o güne kadar sinemaya bilet ile girebilmiş ve “izleyici” statüsünü “başyıldız” yapmış sırf sesi ile o noktaya gelmiş adamdan dayak yiyerek filmin bitmesi yine ironiktir.
Peki, Kötü adam neden kötü olmuştur?
Şartlardır insanı kötü olmaya iten. Hırslarına yenik düşmüştür, kul hakkı yemeye başlamıştır, sırf kardeşinin böbrek ameliyatını yaptırabilmek için haraç almaya başlamıştır mesela…
Hırsızlık kötü bir suç iken sevdiği kızın kör olan gözlerini açtırabilmek için kasadan 50 bin Lira para çalmak yanlış olsa da sana o an doğru gibi geliyordur. (tabi filmde sonradan hapis yatıp çıkıp geliyorlar ve mutlu son oluyor, kötülük cezasız kalmıyor ama olsun)
En sevdiğim kötü adam Darth Vader!
Karanlık tarafa geçmesinin tek sebebi sevdiği kızın ölmesi… Tabi arada yanlış yönlendirmeler var ama bir anlık gaflet işte! Dokunmayın Lord’umun gönül yarası var. Aslında iyi çocuktu Anakin, filmin sonunda oğlu Luke tarafından öldürülmesi (Ne hayırlı evlat!)iyiliğin kötülüğü yenmesi gibi olsa da bir oğlun babasını öldürmesi ironisi kimse tarafından irdelenmez!
Bizler film izlemekten öte yaşıyoruz, hayatımızın bir parçası haline getiriyoruz, Kurtlar Vadisi dizisinde Süleyman Çakır karakteri öldüğünde, boş tabutla cenaze töreni yapıyoruz! Onu öldüren Cerrahpaşalı Halil karakterini dolmuş kuyruğunda yakalayıp, ağzını burnunu kırıyoruz. Bu tarz hikayelerin en komiği Cüneyt Arkının Kara Murat serilerinin çekildiği, köyün yakınlarında bir kahvede yetişin Bizanslılar Müslümanları dövüyor denmesi ile bütün kahvenin film setini basarak, Bizans askerlerine bir temiz sopa çeken bir toplum olabiliyoruz.
Almanların aptal kutusu dedikleri televizyon işte bizde bu etkiyi yapıyor.
Her insan ter temiz bir kalp ile doğar, hayatın içindeki yıpranmışlık, ezilmişlik ve başkaldırma duygusu ile o görünmez iyi kötü çizgisini geçiverirsin. İyi ya da kötü arkana dönüp baktığında yakıp yıkmışsan kötü, bal börek yedirmişsen iyi insan olarak anılıyorsun.
Doğadan çiçek koparmak kötülük müdür?
O çiçeği sevgiliye vermek iyilik midir?
Son olarak resim ile ilgili, neden mi Pers Kralı Dara (Darius), imparatorluğunun sınırlarını genişletmek için üstünde bulunduğumuz coğrafyayı kan gölüne çevirmekten çekinmeyen şu güzel nur yüzlü ağabeyimden iyisini mi bulacaktım kendimi anlatabilmek için…
Bilmem anlayabiliyor musun…
Hikmet SAVATLI | The Wisdom