Dünyanın ta kendisi

Hikmet Savatlı - 28 Eylül 2017

Senin Adın Mocha

Hikmet Savatlı - 28 Eylül 2017

Sıcak Şarap

Hikmet Savatlı - 28 Eylül 2017

Herkese merhabalar,

Sonbaharın gelmesi ile birlikte ev ve gardıroplarınızda yapacağınız değişiklikleri mutfağınızda da yapacaksınız. Gelişen teknoloji ve “ulaşılabilirlik” bize her sezon istediğimiz meyve ve sebzeyi bulmamızı sağladıysa da hiç birimiz aralık ayında marketten domates alabilmemize rağmen salça yapmıyoruz, yerli domatesin son meyvesini bekliyoruz. Ben alışverişlerin her daim yerel pazardan yapılması gerektiğine inanırım. Bu yüzden beni pazarda alışveriş yaparken görmeniz çok muhtemeldir. Gittiğim şehirlerde de semt pazarı bulursam muhakkak gezerim.

Patates ve soğanın her daim bulunduğu pazarlara son bahar ile taze meyve ve sebzeler gelmeye başlayacak. Mevsimine göre tüketilen meyvelerin daha sağlıklı olabileceği, tadının ve kokusunun daha güzel olacağını ayrıca belirteyim.

Ekim ayı itibarı ile Mantar, Ceviz, Fındık, Pırasa, Ispanak, Turp, Havuç, Karnabahar gibi sebzeler pazarlarımızda tezgahlarımızı süslerken; Üzüm, Elma, Mandalina, Muz, Greyfurt gibi meyveleri de taze taze yeme imkanımız olacak.

Beyin gelişiminize katlıda bulunmak ve vücut sağlığınızı korumak adına ceviz tüketimini fazlalaştırabilirsiniz. Mevsiminde tüketilen meyveler ve sebzeler, bağışık sisteminizi güçlendireceği gibi sizlerin kış aylarında hastalıktan korunmanızı sağlayacaktır

Sonbahar ev aktivitesi

Havalar soğuyacağı için sıradan programlarınızı renklendirmeniz için birkaç fikir vermek istiyorum. Bunlardan bir tanesi sıcak şarap! Yaylaya gidebilir şöminenizi yakar ve üzerinize bir battaniye alarak dışarının ısıran soğuğuna karşı sıcak şarap ile meydan okursunuz. Düşündürücü bir kitap alabilir yada dünyayı dinleyebilirsiniz.

Tarihi 2. Yüzyıla Romalılara kadar giden sıcak şarap, Romalılar tarafından bedenlerini kışın gittikleri inanılmaz soğuk coğrafyalarda bedenlerini soğuktan korumak ve keyif almak için yapılmışlardır. Gittikleri her yere götürdükleri şarap bölgelere göre değişiklikler göstermiştir. Zamanla tariflerin içine sağlık amaçlı (tedavi için) baharat tat vermesi için çiçek ve doğal otlar koymuşlardır.

1420 yılından beri Almanya’da Christmas zamanları “glühwein” adıyla sıcak şarap benzeri bir içki yapılmaktaymış. Ancak günümüzde yapılan sıcak şaraba en çok benzeyen tarif 17.yy’da İngiltere’de ortaya çıkmış. O dönemde donanmada askerlere verilen “grog” isimli rom, su, limon karışımından oluşan içki, İngiltere’nin soğuk hava koşullarında ısıtılarak içilmeye başlanmış ve sıcak şarabın temelleri atılmış. İskandinavlar ise bu içkiyi “glogg” olarak adlandırmışlar.

 

Viktoryen Dönem İngiltere’sinde, 1861 yılında Mrs. Breton’s Book of Household Management adlı kitapta sıcak şarap tarifi verilmiş ve hatta çocuklar için hazırlanan, “negus” adı verilen bir hafif bir sıcak şarap tarifi bile yayınlanmış.
Benim favori sıcak şarap tarifim ise şöyle:

Malzemeler

  • 1 şişe kırmızı şarap
  • 1 elma
  • 1 portakal
  • 2 çubuk tarçın
  • 5-6 tane karanfil
  • 1 çay kaşığı zencefil
  • 1 tutam kakule
  • 1 çubuk vanilya
  • 1 su bardağı su
  • Yarım su bardağı esmer şeker

 

 

Önce ocağa konan 1 bardak suyun içine şeker ilave edilir ve karıştırılır. Ardından tüm baharatlar ilave edilir. Kaynayana kadar beklenir. Kaynadığında kabuklarıyla beraber küp küp doğranmış elma ve portakallar karışıma ilave edilir. Ardından şarap ilave edilir. Ara ara karıştırılarak yaklaşık 30 dakika beklenir. Dikkat edilmesi gereken şey şarabın asla kaynamamasıdır. Süzerek ya da süzmeden servis edebilirsiniz ama ben süzmenizi tavsiye ederim. Bu arada esmer şeker kullandığımız için sık sık karıştırmak durumundayız.

Benim müzik seçimim Edit Piaf, ama siz tabi ruh sizin gıdası size göre değişir…

Peki, şarabın yanına ne yiyeceğiz?

Her ne kadar almanlar kestane tercih etse de ben peynirden vazgeçmem. Emmantel, Gouda (Gouda’nın çok çeşidi var, biberli ve ya kimyonlusunu tercih edebilir yanına vişne reçeli, ekşi sevenler için kızılcık birebirdir) Camambert, Rokfor, Mozarella, Kars Gravyer peynirleri iyi uyum sağlayacaktır.

Bu noktaya kadar keyif ile giden bu aktiviteyi festivale çevirmek için aklınıza gelen füme etleri kullanmanızı öneririm. Rozbif, Füme Antrikot, Meso, Dana Carpaccio hatta somon füme ile bile her damağa tango davetiyesi yollayabilirsiniz.

Hazır sonbahardan bahsediyoruz, ceviz, kayısı, kuru üzümlerden de araya serpiştirebilirsiniz. Benim gibi daha abartı seviyorsanız sevdiğiniz etleri tereyağı ve şarapla pişirin. Sos tenceresine Emmantel yada Gouda peyniri eriterek küçük mumlar ile uydurma bir föndü yapabilirsiniz. Etinizi peynire batırır, tereyağı, kekik ve şarap ile pişirdiğiniz etin tadı peynir ile karışırken sıcak şarap ile bu keyfinizi pekiştirir bir şişe şaraptan onlarca mutluluk çıkartırsınız.
Genelde tarif vermem, vermek istemememin sebebi her damak özgür değildir. Muhakkak bir prangası vardır. Benim amacım bu yazılar ile sizlerin damaklarınızdaki prangaları kırmak. Tatları bilerek ve onlara uygun yan tatları kurgulayıp masa genelinde tablo gibi çalışılmış sofraları sever ona göre hazırlamaya çalışırım. Size verdiğim tarifi bütçenize göre zenginleştirebilir kendinize göre ayarlayabilirsiniz.

Hep söylediğim gibi kulaktan dolma, batıl inançlarınızı bir tarafa bırakmalısınız. Yemeklere önyargı ile yaklaşmayıp; hiç kimseyi yediği yiyecek yüzünden eleştirmemelisiniz. Gelecek ay görüşmek dileğiyle,

Tabakta hayat var, gelin tadına birlikte bakalım…